Dracula - Bram Stoker

Dracula är en klassiker som alla har hört talas om men som ingen (förutom jag) verkar ha läst. Boken skrevs i slutet av 1800-talet (1897), och boken utspelar sig under samma tid. Det är även en brevroman, vilket innebär att den är uppbyggd på fiktiva brev (mestadels i form av dagboksinlägg). Man får ta del av ungefär fem nyckelpersoners skildringar av deras upplevelser från början till slut, där alla knyts samman på ett smidigt sätt i slutet.

Boken börjar då Jonathan Harker, en nyutbildad avdokat ska till en klient nere i Transylvanien (Jonathan är Engelsman). Hans klient är en viss Dracula, som verkar vara en mycket mystisk gammal man. I princip hela hans resa är fylld med underliga och förklarliga händelser. Jonathan går snabbt från relativt självsäker till rädd, vilket sedan övergår till nästan galen och desperat.

Mot slutet av Jonathans tid på Draculas slott ändras handligen till England, och går till Jonathans flickvän Mina Harker, Lucy (hennes vän), och en viss Doktor Seward. Senare kommer även Sewards gamla lärare in, en viss Abraham Van Helsing (som även han blivit en stor karaktär, och fått en film i hans namn). Vi får ta del av Sewards tid på mentalsjukhuset där han arbetar, då nästan bara riktat till ett intressant fall, som självklart har knytning till Dracula.

Dracula är både spännande och intressant - från början till slut. I början blev jag lite irriterad när den övergick från Transylvanien till England, men eftersom den (relativt snabbt) knöt ihop historian anser jag nu i efterhand att det var en bra övergång.


Boken är alltså mycket bra och får min starka rekommendation. Alla som gillar skräck, brevromaner, klassiker eller vampyrer borde absolut läsa den. Dessutom får ni det stora nöjet att säga "Jag har läst Dracula av Bram Stoker" ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0